Kletskoppen bakken

Ga snel stap voor stap kletskoppen bakken met een van de 7 onderstaande variaties op ons makkelijk recept voor Kletskoppen met suiker en stroop, amandelsnippers, bloem en boter.

Kletskoppen zijn dunne, krokante koekjes omdat het hoofd-ingredient (bruine) suiker is. Klassiek werden er pinda’s bij de koekjes gemengd maar probeer ook eens 1 van onderstaande variaties om kletskoekjes te bakken met verschillende, uitgesproken smaken.

Alhoewel het bakken van deze delicate koekjes geweldig gemakkelijk is, zijn ze evenzeer geweldig lekker. Indien gewenst kan u na het bakken de warme kletskoppen in verschillende vormen verwerken. De meest gekende vorm is rolletjes te maken door de nog warme (hete!) koekjes op de steel van een houten lepel op te rollen. Van zodra de koekjes hard genoeg zijn om hun vorm te behouden, verwijderd u het opgerolde koekje van de steel.

Belangrijk: doordat de suiker – tijdens het bakken in de oven – gaat smelten tot karamel, gaan deze koekjes volledig uitlopen: zorg ervoor dat de ruimte tussen 2 deeghoopjes veel groter is dan de breedte van het deeghoopje!

Ingrediënten om kletskoppen te bakken

Met onderstaande ingrediënten kan je 25 tot 30 kletskoppen bakken:

 • 60 gram gemalen amandelen
 • 60 gram ongezouten boter
 • 50 gram bruine suiker
 • 40 gram maïzena bloem
 • 25 gram witte kristalsuiker
 • 25 gram stroop
 • 1 theelepel vanille extract
 • een snuifje zout

Hoe kletskoppen bakken

kletskoppen bakken

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Neem een tefal pan zet op een laag vuur. Verwarm hierin onder voortdurend roeren de boter, bruine suiker, witte kristalsuiker en stroop tot alle boter gesmolten is en de suikers opgelost zijn.
 3. Verwarm op een matig vuur verder tot het mengsel kookt en neem onmiddellijk van het vuur.
 4. Roer nu het zout en de bloem door het mengsel.
 5. Roer als laatste het vanille extract en de amandelen door het kletskoppen koekjes deeg.
 6. Schep met een theelepel kletskoppen deeg hoopjes op het bakpapier, een 7.5 centimeter van elkaar. U hebt dus maar een 6 tal kletskoppen per bakplaat want de kletskoppen vloeien tijdens het bakken volledig uit tot flinterdunne kletskoekjes.
 7. Bak de kletskoppen met 2 bakplaten ineens voor 8 tot 10 minuten totdat de kletskoppen volledig goudbruin gebakken en uitgevloeid zijn. Halfweg het bakken verander je best de bakplaten van plaats en draai ze om zodat alle kletskoppen egaal kunnen bakken.
 8. Pas na een minuut of 5 of 6 bakken zullen de kletskoppen uitvloeien.
 9. Laat de koekjes na het bakken een vijftal minuten afkoelen uit de oven op de bakplaat. Als de kletskoppen ietwat harder zijn, kan je ze met een spatel of deegschraper van het bakpapier naar een rooster te brengen. Tijdens het afkoelen kunnen de kletskoppen nog dunner worden en verder uitvloeien.
 10. Als de koekjes te hard geworden zijn om van het bakpapier te verwijderen, verwarmt u de kletskoppen gewoon weer in de oven.
 11. Bak de overige kletskoppen tot al het koekjes deeg verwerkt is.
 12. Geef de koekjes na het bakken een indien gewenst een vorm door ze rondom iets op te rollen: rondom een houten lepel steel geeft "sigaren", rondom metalen spuitmonden (kegels) geeft hoorntjes voor ijsroom.
 13. Bewaar de kletskoppen tussen perkament papier in een luchtdichte pot.

Variaties om kletskoppen te bakken

 • Voeg 1/2 theelepel amandel extract toe voor een sterkere amandel smaak.
 • Voeg 1 eetlepel geraspte citroen of sinaasappel schil toe aan het koekjes deeg.
 • Vervang de amandelen met hazelnoten.
 • Meng in de kristalsuiker 1 theelepel oploskoffie.
 • Voeg na de bloem 3 eetlepels zeer fijne gekonfijte gember stukjes toe.
 • Smeer gesmolten half-zoete chocolade over 1 zijde van de kletskoppen.

Laat uw reactie als u een andere variatie hebt op dit recept om kletskoppen te bakken.

Comments

 1. Doordat er geen gewone meel maar maismeel wordt gebruikt in dit recept kan ik deze koekjes ook bakken voor mijn zoon die glutenintolerant is. Maar ik heb een vraag over de suiker: mag het ook alleen bruine basterdsuiker zijn of ook lichtbruine basterdsuiker en dan voor de hoeveelheid de witte kristalsuiker basterdsuiker gebruiken? Verder heel leuk dat ik je website gevonden heb. Ik ga dit recept een deer dagen met mijn kleinkinderen uitproberen.

  • Chef Yvette says

   Dag Willie,

   Bovenstaand recept spreekt over suiker + stroop.

   Basterdsuiker is eigenlijk gewone suiker met suikerstroop. Dus als je basterdsuiker gaat gebruiken, gebruik je daar wat meer van, en verminder je in gelijke hoeveelheid de stroop.

   Veel succes ermee en laat weten hoe het je lukt!

Speak Your Mind

*