Vanillekoekjes

Wil jij onmiddellijk kunnen smullen van lekkere vanillekoekjes? Bak ze snel met dit makkelijke recept: heerlijk bij een kopje koffie.

Voor de beste smaak gebruik je zoals altijd de beste ingrediënten. Werk indien mogelijk met echte vanillestokjes. Alhoewel duur op de Europese markt, kan je ze veel goedkoper aanschaffen (koop ze dus in bulk) op plaatsen waar de peulen geteeld worden, zoals in Bali Indonesië en Sabah Maleisië. Laat ze als nog plaats hebben in hun valies ook palmsuiker meebrengen (gula java, gula melaka: zeer smaakvolle bruine suiker, opgerold in papier, met de vorm van het kartonnetje van een wc-rolletje).

Reizen je vrienden, familieleden of buren naar deze tropische oorden, vraag ze dan geen typisch toeristensoevenier te kopen – wat hoogstwaarschijnlijk in China werd vervaardigd – , maar vraag voor vanillestokjes (zeer licht, weinig plaats in de valies en zeer goedkoop vergeleken met de Europese prijzen). Nodig je reis-kennissen daarna uit en bak onderstaande koekjes met hun vanillestokjes: ideaal om rond een kopje koffie of een tasje met echte thee van Maleisië herinneringen en meer reisverhalen op te halen.

Spuit de vanille koekjes met de spuitzak of rol ze gewoon met de hand (laat dan wel even rusten in de koelkast): makkelijk, lekker en snel klaar. Met een dunne spuitmond spuit je gewoon "stokjes", of ringen (met een gat in’t midden) of spiralen (en duw in het midden een stukje chocolade, een noot of gekonfijt fruit).

Vanillekoekjes ingrediënten

Vanillekoekjes

 • 175 gram gezeefde zelfrijzende bloem
 • 150 gram suiker
 • 125 gram boter
 • 1 ei
 • 1 theelepel vanille essence of zaadjes van 2 vanillestokjes

Vanillekoekjes bakken

 1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
 2. Klop met de mixer de boter met de suiker tot room.
 3. Voeg het vanille-extract, ei en bloem toe onder voortdurend kloppen.
 4. Spuit het koekjesdeeg met de spuitbus op een beboterd en bebloemd bakblik in ronde koekjes. Of rol met de hand deegslierten (van het in de ijskast wat opgesteven deeg) van ongeveer 1 cm dikte en snijdt in reepjes van 6 tot 8 cm.
 5. Bak de vanillekoekjes in de oven voor 12 tot 15 minuten of totdat de koekjes lichtjes gebruind zijn aan de uiteinden.

Hebt u ook lekkere koekjes recepten? Deel ze met iedereen en schrijf ze onderaan in een reactie.

Comments

 1. Patricia Doorn says

  Lekker

 2. zoe verheyen says

  ze zijn heel simpel te maken en ze zijn ook heel lekker ik ben zelf maar 13 jaar dus ja

Speak Your Mind

*