Zandkoekjes Bakken

Leuke recepten om met de kinderen zandkoekjes te bakken en er met gesmolten chocolade lollige gezichten op te tekenen.

Je merkt onmiddellijk dat er flink veel bloem wordt gebruikt en je dus een zeer droog deeg maakt. Ideaal is dit deeg zeer lang te kneden met de hand tot het mooi gebonden is. Met de mixer kan je wel sneller werken, maar van zodra je de boter erdoor mengt, ga je best verder met je handen kneden.

Hoe dikker je het deeg uitgerold hebt, hoe langer het duurt vooraleer ze volledig doorbakken zijn, dus je moet zelf wel even experimenteren met je oven en de dikte van het deeg: hoe beter gekneed, hoe dunner je het deeg kan uitrollen.

Zandkoekjes recepten

 • 1 ei
 • 125 g fijne kristalsuiker (griessuiker, geen poedersuiker)
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • 125 gram boter
 • 250 gram bloem

Variaties op bovenstaand recept en ingrediënten:

 • 100 gram boter en 100 gram suiker, geen vanillesuiker
 • 1 extra theelepel kaneelpoeder (heeeeeerlijk!!!) bij de suiker gevoegd
 • gedroogde vruchten of noten (amandelen, hazelnoten, 60 gram walnoten) bij de bloem gevoegd, voeg iets minder bloem toe, zodat wordt het koekjesdeeg niet te droog wordt.
 • cacao aan de bloem toegevoegd tot de gewenste kleur, naar believen
 • chocolate chips toevoegen aan de bloem naar wens

Hoe zandkoekjes maken

Net gebakken zandkoekjes op een bord met een kopje thee en theepot

 1. Neem een elektrische mixer met kloppers en klop het ei met de suiker tot het mengsel wit kleurt en alle suiker is opgelost.
 2. Voeg de bloem toe en meng tot een schurend, korrelig geheel.
 3. Voeg dan de boter toe en meng traag maar zeker tot een mooi, glad koekjesdeeg: vermits er geen melk noch water aan het deeg wordt toegevoegd, is het deeg droog en duurt het een tijdje vooraleer de bloem de boter gaat opnemen: blijven kneden dus tot het deeg ietwat "nat" begint aan te voelen.
 4. Wikkel in plastiekfolie en laat een kwartier tot een uurtje rusten in de koelkast.
 5. Rol dan het deeg uit en snijd cirkelfiguren met een ronde koekjesvorm of met een kopje.
 6. Bak minstens een 10 tal minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Schijven deeg van 1 cm dikte laat je 20 tot 25 minuten bakken. Houd de koekjes in het oog dat ze niet te bruin worden.
 7. Na het bakken en afkoelen van de zandkoekjes teken je er – indien gewenst – met een spuitzak met gesmolten (pure) chocolade leuke gezichten op.

Comments

 1. Geheel volgens het recept gemaakt, oven (voorverwarmd) 180 graden en 10 minuten. Geen succes. Koekjes nog rauw en niet te eten.

  • Chef Yvette says

   Beste Hans,

   De dikte van de koekjes is belangrijk: hoe dunner het koekje, hoe sneller het binnenin gaargebakken is.

   Elke oven is ietwat anders: als de koekjes van buiten niet aanbakken en van binnen nog rauw zijn, laat je ze langer in de oven.

   Gaan de koekjes van buiten verbranden en zijn ze binnenin nog rauw, dan het volgende baksel op lagere temperatuur langer in de oven laten. (probeer 160 graden)

   Recepten zijn altijd een leiddraad, een “correct recept” correct opvolgen kan alleen als wordt vermeld:

   • de grootte en dikte van het koekje vermeld,
   • het merk van oven,
   • het merk van bloem (elke bloem heeft een andere vochtverzadiging)
   • het gewicht van het ei en het soort ei (heel moeilijk om daar exacte gegevens op te plakken: sommige industriele eieren bakken heel anders dan biologisch gewonnen eieren)

   Hopelijk ga je nog eens proberen Hans, en laat je ons het resultaat weten?

 2. Heb dit recept net geprobeerd: het deeg was vreemd genoeg onhandelbaar… Het was veel te brokkelig en toen ik de koekjes wilde oppakken om op de bakplaat te leggen vielen ze in stukken uiteen. Na het bakken is de textuur wel goed én smaken de koekjes gelukkig wel erg lekker! 🙂

 3. Vorige week voor het eerst dit recept gebruikt en prima resultaat. Het mixen van de ingredienten ging erg makkelijk en snel en de koekjes zijn heerlijk geworden.
  Ik heb als variatie de helft van het deeg gebruikt om Chocolate chip cookies te maken. Gewoon een pure reep chocolade met een groot mes in kleine stukjes hakken en deze door het deeg kneden. nu steeds balletjes maken en beetje plat drukken en op de bakplaat leggen. Heerlijke variatie!!

  Omdat deze koekjes zo’n succes zijn in mijn familie, heb ik ze in een week tijd al 3 keer moeten maken!
  Super lekker en makkelijk recept!
  bedankt!!

 4. ik had ook een brokkelig an handelbaardeeg en ze vielen ook uit elkaar maar als je het deeg eens goed kneed dan is het deeg wel handelbaar ^^ en nu wachten tot de koekjes uit de oven komen njaamieeee ;D

 5. Chef Yvette says

  Voor een echt droog zandkoekjes recept gebruik je geen ei, maar moet je wel flink lang kneden tot de bloem alle boter heeft opgenomen.

  Lees verder op het SOS Piet zandkoekjes recept: https://www.koekjesbakken.com/zandkoekjes.html

 6. hallo, ik heb je recept gelezen en ben meteen aan de slag gegaan, ik heb geen problemen gehad met het deeg, alleen efkens denken voor de juiste dikte en de ba ktijd, de dikte van de koekjes doe ik op 5 mm en 13 minuutjes bakken op 180 gr, de kooekjes waren heel lekker, ons jente is er verzot op, ik maak de koekjes driemaal per week, ik maak het deeg en ons jente rolt het deeg uit en en maakt met vormpjes mooie koekjes,
  ik verdeel het basisdeeg in drie bollen, bij het ene doe ik vanilleextract, bij de tweede bol amandelextract en bij de derde cacaopoeder en chocolade stukjes,
  drie heel lekkere koekjes, dank u wel voor u recept wij vinden ze heerlijk

 7. Hannie Peter says

  Hee koekjebakkers!!!!
  Wat een goed recept zeg! Ik heb net samen met de kinders een middagje pret beleefd haha! Er werd eerst nog wel wat gekliedderd met het deeg maar uiteindelijk werd er serieus gekoekjebakt 🙂 @ Hans: Er zaten bij ons enkele iets te donkere koekjes bij, maar dat was onze eigen schuld, dit had met de dikte van de koekjes te maken. Te dun is blijkbaar ook niet goed!
  Met een lekker zelfgebakken koekje in de hand kijk ik nu al uit naar het volgende succesrecept.

 8. Is bij mij perfect gelukt. Het deeg werkt wel wat tegen maar heb het kunnen verwerken. Na 10 recepten is dit een recept die lekkere en geen te harde koekjes heeft!

 9. hoe krijg je het deeg mooi en glad?? Bij mij blijft het ook brokkelen en onhandelbaar. Dit is iets dat ik liever samen met mijn dochtertje zou willen doen, maar vermits het zo moeilijk is om deftige vormpjes op de bakplaat te krijgen…

 10. Goed gelukt en overheerlijk … al hebben ze hier wel ietsje langer dan 10 minuten in de oven gestaan 🙂

 11. super recept goed deeg en goed uit te rollen..
  bedankt

 12. Ja mijne vriend heeft hier zonet dit recept nagemaakt en moet zeggen de koekjes zijn zalig

 13. Erg grappig. Wil het proberen maar hier hebben we geen griessuiker.

  • Chef Yvette says

   Zenda,

   We gebruiken griessuiker omdat deze beter gaat oplossen in het droge deeg. Je kan ook basterdsuiker (“kinnekessuiker”) gebruiken of even de grove suiker iets fijner malen tot fijnere kristallen (maar niet te lang, anders heb je poeder). Proberen maar!

 14. sushina lander says

  Ik heb d koekjes wat langer in de oven moeten leggen maar toen ze eindelijk klaar waren ze lekker

 15. hoi chefs,

  heb het recept gemaakt het ging goed ik heb ipv de zakjes vanille suiker verse vanille gebruikt. En ik heb de boter op kamer temperatuur laten worden dan mengt het goed met de bloem en het ei!

  echt een leuke website voor het bakken van koekjes

 16. Net uitgetest met mijn dochtertje en beide veel plezier mee gehad!
  Dat ze nog eens superlekker waren was ook nog eens een goede meevaller 😉

 17. Rik Demanet says

  In een woord Prachtig !

 18. Net de koekjes gebakken met kaneel, super goed gelukt en erg lekker! Goed recept, dankjewel daarvoor 🙂

Speak Your Mind

*