Amandelkoekjes

Heel makkelijk en lekker amandelkoekjes koekjes recept, een van de lekkerste kinderrecepten met amandelpoeder, beschuit en ei, afgewerkt met citroenglazuur.

Limoenglazuur of citroenglazuur is heerlijk op allerlei gebak: rasp eerst de schil van een citroen en pers dan de helft van de citroen uit. Neem een kommetje en doe er het eiwit van het ene ei en flink wat poedersuiker in (bijvoorbeeld 200 gram). Giet er het citroensap van 1/2 citroen bij en begin met een handgarde door elkaar te mengen. Voeg ook de zeer fijn geraspte citroenschil toe, roer verder en voeg meer poedersuiker toe tot het glazuur door en door wit ziet.

Glazuur is nooit doorschijnend maar wel dik genoeg om je garde volledig op te vullen. Als het glazuur te dik wordt, voeg je meer citroensap toe.

In plaats van glazuur kan je de koekjes ook afwerken door er een stuk (wal)noot in te duwen alvorens te bakken. De koekjes zien er ook zonder verder afwerking best mooi uit als je de beschuiten met een cutter fijnmaalt.

Amandelkoekjes ingrediënten

 • 2 kopjes amandelpoeder
 • 1 kopje fijn verpulverde beschuiten
 • 1 kopje suiker
 • 2 biologisch geteelde eieren
 • dooier van 1 biologisch geteeld ei (het wit gaat in het glazuur)

Indien gewenst: voor het citroenglazuur:

 • poedersuiker
 • wit van het ei van de bovenvermelde dooier
 • sap van 1 citroen
 • geraspte schil van citroen

Amandelkoekjes recept maken

Snel recept om amandelkoekjes te bakken

 1. Neem een grote kom en doe hierin 2 tassen amandelpoeder, 1 tas witte kristalsuiker, 1 tas beschuiten (vooraf fijngemalen in de keukenrobot) en meng gewoon met de hand of met een spatel.
 2. Doe er de 2 eieren en 1 eierdooier bij en roer met een spatel door elkaar tot een stevig geheel. Je kan het ook gewoon met de handen tot een koekjesdeeg mengen.
 3. Neem een bakplaat en leg er bakpapier over.
 4. Vorm met de hand grove koekjes, ietwat rond indien gewenst of gewoon rotsjes.
 5. Bak in een voorverwarmde oven van 160 graden voor 20 minuten (kijk of voel na 15 minuten hoever de koekjes gebakken zijn, ze mogen van binnen nog wat zacht blijven).
 6. Laat de amandelkoekjes afkoelen en schep er dan indien gewenst met een eetlepel het glazuur bovenop, gebruik je vingers indien nodig om het glazuur van de lepel op de koekjes te duwen. Laat rusten totdat het glazuur helemaal krokant is.