Boterkoekjes

Boterkoekjes zijn heel eenvoudig zelf te maken. Geniet van makkelijk te bakken boterkoekjes. Het geheim van deze boterkoekjes is poedersuiker en griessuiker te mengen. Indien je alleen poedersuiker gebruikt, zijn de koekjes niet krokant genoeg. Gebruik je alleen griessuiker, dan is de kans groot dat de koekjes hun gespoten vorm tijdens het bakken ietwat gaan verliezen.

Het eerste recept dat je hieronder terugvind, is een recept voor dunne kattetongen: koekjes die zo weinig bloem bevatten, dat ze tijdens het bakken hun (gespoten) vorm niet kunnen behouden en flink, dun uitlopen. Het duurde echter tot April 2013 vooraleer we hier op koekjesbakken.com begrepen hadden dat we de verkeerde titel bij het recept hadden gezet, wat de flink wat reacties verklaart waarom het recept niet lukte.

We hebben ondertussen wel het goede recept toegevoegd. Voor alle duidelijkheid: eerst het recept voor platte kattetongen, daarna het recept voor mooi gespoten boterkoekjes, zoals ze vooral bij de Chinezen rond Chinees Nieuwjaar gebakken en verkocht worden.

3 gegarandeerd juiste koekjes recepten

Voor alle bakkers die een reactie nalieten van "wat gaat er mis" is het antwoord: het recept (waarvoor onze excuses)!

Hoe maak je allerhande koekjes : Tips!

Koekjes Tip: als je koekjes onderaan niet te bruin wil bakken (of niet te makkelijk wil laten aanbakken), leg dan 1 of 2 stukken bakpapier of vetvrij papier op de bakplaat.

Uitsteekvormpjes Tip: als u geen spuitbuis bij de hand heeft kan u – al dan niet na het deeg te doen opstijven – het koekjesdeeg met de deegrol uitrollen tot de gewenste dikte. Gebruik uitsteekvormpjes om allerhande verschillende vormpjes te maken. Recepten voor koekjes met weinig bloem lopen steeds uit (denk aan kletskoppen), dus uitgestoken vormpjes gaan "wegsmelten".

Handgerolde Koekjesdeeg Tip: als u geen spuitbuis noch uitsteekvormpjes hebt, kan u met de hand balletjes of ovalen ter grootte van een eetlepel maken. Indien de ovalen dikker zijn dan koekjes gespoten met een spuitbuis, dan moet u de koekjes wel enkele minuten langer laten bakken in de oven.

Spuitzak Boterkoekjes Tip: u kan ook met de spuitzak koekjes vormen als het deeg "spuitbaar" genoeg is. Spuitdeeg dat niet spuit, kan je even proberen te verwarmen in de magnetron (microgolf-oven) en zien of het dan beter lukt. Pas altijd uw baktijd aan volgens de dikte van uw koekjes…

Recept platte boterkoekjes of kattetongen

Piet Huysentruyt uit SOS Piet gebruikt in zijn recept 1 ei meer maar minder suiker en minder boter (2 eieren, 100 gram echte boter, 100 gram poedersuiker) en bakt op 200 graden.

 • 150 gr gezeefde bloem ( zoals Chrisje Lamers als eerste opmerkte, gebruik minstens 250 gram bloem als je vormen wil spuiten die herkenbaar afbakken, voor dunne, platte koekjes die uitlopen op de bakplaat is het 150 gram).
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 150 gr echte boter (gebruik boter die u echt lekker vindt!)
 • 150 gr poedersuiker
 • 1 ei
 • 1 snuifje zout (tenzij je gezouten boter gebruikt)

Kattetongen bakken of platte, niet vormvaste koekjes bakken

Iets te lang gebakken kattetongen
Blijf bij je oven: de kattetongen kunnen al snel teveel gebakken zijn

 1. Over voorverwarmen op 190C.
 2. Doe de bloem en bakpoeder in een kom.
 3. Maak een kuiltje, voeg de andere ingrediënten toe en werk goed samen tot een koekjes deeg.
 4. Doe het koekjesdeeg in een spuitbuis of spuitzak. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit simpelweg staafjes of schep met een lepel een hoopje deeg op het bakpapier en druk/strijk het hoopje plat. Laat wel een spatie van 5 cm tussen de spuitsels of hoopjes.
 5. Bak de koekjes in de oven tot de buitenste rand duidelijk donkerbruin verkleuren (een 10tal minuten, houdt na 7 minuten zeker een oogje in het zeil).

Mooi gespoten boterkoekjes recept

 • 200 gram bloem om cake te bakken
 • 130 gram echte boter: in stukjes gesneden en zacht laten worden op kamertemperatuur
 • 35 gram griessuiker
 • 65 gram poedersuiker
 • 1 biologisch ei van 50 gram
 • 1/4de theelepel biologische vanille-essence

Voor de garnering indien gewenst:

 • gekonfijt fruit
 • gesmolten, pure chocolade

Hoe boterkoekjes spuiten en bakken

Boterkoekjes

 1. Oven voorverwarmen op 190 graden.
 2. Doe de boter in een kom en klop met een elektrische mixer smeuïg op middelhoge snelheid.
 3. Voeg gries- en poedersuiker toe en klop luchtig op tot alle griessuiker is opgelost (geen knarsende suikergeluiden meer).
 4. Klop het ei los, voeg 1/3de toe en klop onder de boterroom. Herhaal dit nog 2 keer tot het ganse ei onder de boterroom is geklopt.
 5. Voeg de vanille essence toe en klop goed onder de boter-ei-room.
 6. Vanaf nu geen mixer meer gebruiken.
 7. Zeef de bloem in de boterroom en roer met een pannenlikker of spatel tot alle bloem is opgenomen in de boterroom. Stop met mengen.
 8. Leg boterpapier op een bakplaat (plak met wat deeg vast aan de bakplaat).
 9. Doe het deeg in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit voor elk koekje een deeghoopje met diameter van net geen 4 cm. Leg op de top indien gewenst een stukje gekonfijt fruit. Laat 4 cm tussen de deeghoopjes.
 10. Bak de boterkoekjes in de voorverwarmde oven (10 tot 13 minuten) totdat de koekjes goudbruin kleuren. Blijf bij de oven zodat de koekjes niet aanbakken. Als de koekjes iets lichter zijn dan gewenst, kan je ze al uit de oven halen, want de kleur zal nog iets verdonkeren (oefening maakt de meesterbakker hier). Laat volledig afkoelen op een rooster.
 11. Indien gewenst kan je op de bodem van 1 koekje wat gesmolten chocolade spuiten of scheppen en er dan een ander koekje tegenaan plakken. Laat afkoelen tot de chocolade is opgesteven.

Veel bakplezier en laat een reactie met uw eigen ervaringen, koekjes recept en/of eigen foto’s!

Comments

 1. chris lamers says

  Beste redactie,
  Het recept voor boterkoekjes is eigenlijk het recept voor kattentongen. De vormen lopen gewoon onherkenbaar uit in de oven. Het moet 250gr bloem zijn zonder de hoeveelheid bakpoeder (en de rest) te verhogen. Dan heb je mooie herkenbare spuitvormen.
  Grtjs Chrisje

 2. Wij waren vanavond vol enthousiasme aan de koekjes begonnen. Met een slagroom spuit hadden we de mooiste vormpjes gemaakt maar toen de koekjes 2 min. in de oven zaten was alle pret voorbij: de mix/deeg was gesmolten tot 1 grote plas. Weg waren onze mooie koekjes.

  wie heeft hier een verklaring voor? we hebben alles gedaan zoals op het recept stond.

 3. Claudia Rombouts says

  Wanneer men gebruik maakt van uitsteekvormpjes, dan raad u aan om het deeg even in de ijskast te steken. Mijn vraag is : hoe lang dient men maximum het deeg in de ijskast te zetten ?
  Danku.
  Vriendelijke groeten,
  Claudia

 4. we hebben het recept gevolgd maar ons koekjesdeeg waren te plat…. nu is het in de overn 1 grote boterkoek geworden 🙂 !! we hadden geen spuitzak, maar het deeg wats te plat om te rollen. we hebben dus zelf een een spuitzak gemaakt van een plastic zakje waar we een gaatje in knipte. heb je nog meer tips? JACOBS.

 5. De koek smaakt alvast overheerlijk, dank voor het heerlijke recept!! 😉
  Jacobs

 6. Helaas, mijn prachtige koekjes in allerlei vormpjes smelten in de oven samen tot een grote plak…….wat gaat hier mis????

 7. Leuk,
  ik ga er gelijk aan beginnen :D!

 8. Dit recept klopt niet.

 9. hallo,
  is dit recept geschikt voor koekjes te maken die ik in een muzieknotenvorm ga spuiten met een spuitzak
  en voor hoeveel koekjes is dit ??
  MVG

 10. Ik heb twee maal de koekjes met spuitzak gemaakt,maar ze verliezen helemaal hun vorm!ik heb nochthans het recept gevolgd!
  maar ik snap niet goed wat bedoelt wordt met maak een koekjesdeeg,
  moet je dan meer bloem toevoegen om een kneedbaar deeg te komen?
  Krijg ik het dan nog wel door een spuitbus?

 11. mijn boterkoekjes met de spuitzak op een bakplaat met bakpapier gespoten waren na 10min baktijd klaar maar ook inneen gezakt , zowat plat ..
  Kan dat? kon ik dit vermijden?

  mvg

 12. De verhoudingen in dit recept kloppen van geen kanten. Ik deed alles x 4 om vier kindjes te laten kneden. De boter zeek gewoon van hun handen, jongens wat een troep. Nog 200 gr extra bloem toegevoegd en dan werd het min of meer te doen alhoewel. De handgevormde koekjes waren bijna niet los te krijgen van het werkblad. Misschien goed voor de spuitbus maar daar houdt het op!!!

 13. soetkin verhaegen says

  Ik weet niet of mijn boterkoekjes zijn geslaagt maar ze zijn in ieder geval lekker en gemakkenlijk om te maken.

 14. Rita Goossens says

  onze koekjes moesten wel 18 min in de oven staan en zijn uit hun vorm geraakt heel de bakplaat is vol met deeg (breekkoekjes)

 15. Rita Goossens says

  waren ook niet dik

 16. hoe zie je ze als ze klaar zijn

 17. hoelang kan je ze bij houden

 18. Boterkoekjes says

  Heb de boterkoekjes gemaakt zoals beschrijving maar helaas zijn ze ingezakt. Het zijn nu hele dunne, platte koekjes. De smaak is wel goed, perfect zelfs. Heb ook niet de oven tussentijds opengemaakt. Vraag me nu dus af wat ik verkeerd heb gedaan.

 19. hoe krijg ik mooie vormjes met de koekjespuit? ik heb ze al 3x gemaakt.als ik ze op de bakplaat spuit hebben ze wel hun vorm,maar telkens als ik ze bak krijg ik ronde,platte koekjes.wat doe ik verkeerd ?

 20. Dit recept klopt totaal niet, geen aanrader om te volgen

 21. 5 stars
  Ik heb de “boterkoekjes spuiten en bakken” gedaan, werkt perfect, zakt niet in. Ik heb er wel een klein beetje zout bij gedaan om ze niet te flauw te laten smaken.

Speak Your Mind

*