Griekse koekjes

Op zoek naar een lekker, makkelijk en authentiek Griekse koekjes recept? Ga onmiddellijk aan om deze 50 heerlijke koekjes te bakken volgens een beproefd recept.

Kulurakia (Koulourakia) zijn traditionele Griekse gebakjes die meestal rond Pasen (na paaszaterdag) gegeten worden. In Griekenland wordt Pasen uitgebreider gevierd dan bij ons, en kan je het in belangrijkheid vergelijken met ons Kerstfeest.

Het is een deeg met boter, de koekjes worden met de hand vormgegeven (geen spuitzak nodig) en ze worden bovenaan met ei bestreken. Deze koekjes hebben een zoete, delicate smaak met een vleugje vanille, worden dikwijls met sesamzaadjes bestrooid en zijn dikwijls ringvormig. (koulourakia – vertaald naar ringvormig – is het verkleinwoord voor reddingsboei). Vaak wordt voor extra smaak een kruidnagel in het midden van het deeg geduwd.

Een andere klassieke vorm is de "slang op het apothekers embleem", omdat de koekjes historisch gezien werden gemaakt door de Minoïers die slangen aanbaden voor hun geneeskundige krachten. Tegenwoordig vind je ze echter in allerhande vormen: vlechten, achten, hoefijzers, letters, u-vorm…

Ze worden dikwijls met gegeten bij de koffie of tijdens het 4uurtje. Je kan ze goed bewaren in een doos met luchtdicht deksel.

Een variant zijn de "moustokouloura koekjes" waar, in plaats van water, druivensap (of most) aan het deeg wordt gevoegd.

Ingredienten voor 50 Griekse koekjes

 • 500 gram bloem
 • 250g ongezouten boter
 • 90 gram bloedsuiker, ook wel poedersuiker genaamd
 • 2 grote eierdooiers
 • 75 ml melk (of 75 ml sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil)
 • 1 1/2 theelepel vanille extract
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 eetlepel cognac
 • extra eierdooier losgeklopt met 1 eetlepel water voor afwerking

Griekse koekjes bakken

Griekse koekjes

 1. Over voorverwarmen op 175 graden.
 2. Doe de boter bij de suiker en klop tot room.
 3. Voeg onder voortdurend kloppen de eierdooiers, (sinaasappelschil), vanille-extract, melk (of sinaasappelsap) en cognac toe.
 4. Meng bij beetjes de bloem door het vloeibare mengsel tot een stijf deeg. Indien het deeg te stijf is: voeg wat extra melk toe. Indien het deeg te plat is om met de hand te verwerken, voeg dan wat meer bloem toe.
 5. Rol het deeg in slierten en vorm de Griekse koekjes zoals op de foto.
 6. Plaats de koekjes op een beboterd bakblik en bestrijk de koekjes met de losgeklopte eierdooier.
 7. Bak voor ongeveer 20 minuten totdat de koekjes een rijke gouden kleur krijgen.
 8. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op het bakblik: deze Griekse koekjes worden harder tijdens het afkoelen!
 9. Doe de koekjes van het bakblik met een pannenlikker.

Deze Griekse koekjes zijn niet erg zoet en daarom ideaal bij de koffie tijdens het ontbijt.

Comments

 1. Bedankt voor het lekkere recept. Duurde alleen even voor ik doorhad wat met bloemsuiker werd bedoeld. Bleek dus de belgische versie van poedersuiker.

 2. Blijkbaar ziet het er me een lekker recept uit. Ik wil dit gebruiken voor school i.v.m ons project fairtrade. Je kan dit recept ook zonder cognac maken hé?

Speak Your Mind

*