Kletskoppen

De makkelijkste knapperige koekjes om zelf te bakken zijn deze kletskoppen. Voor jou 2 recepten: kies tussen het basisrecept of ga voor extra smaken zoals met zeste van sinaasappel.

Het basisrecept voor deze koekjes bevat in verhouding veel suiker ten opzichte van boter, bloem en amandelen. Een kleine variatie is de suiker deels te vervangen met siroop zoals in dit eenvoudig kletskoppen recept. Niet alleen gemakkelijk, maar ook een ideaal recept om net gebakken – nog hete koekjes – op te rollen tot sigaarkoekjes of kleine hoorntjes om bij roomijs te serveren.

De koekjes kunnen ook zonder roomijs geserveerd worden natuurlijk. Voor meer smaak gaan we in dit recept extra vanille en zeste van sinaasappel toevoegen. Je kan ook proberen met zeste van citroen of limoen. Let er bij het raspen van citrus fruit steeds op dat je nooit het wit onder de schil mee raspt, want dit wit smaakt superbitter. De lekkere smaken zitten alleen in de gekleurde schil.

Lekker makkelijk kletskoppen recept met flink wat lekkere ingrediënten waaronder geraspte sinaasappel schil.

Wil je nog meer smaak toevoegen, werk de koekjes dan af met chocolade. Voor dit recept heb je tussen de 60 tot 120 gram halfzoete of pure chocolade nodig. Laat de chocolade smelten in een vuurvaste schotel au-bain-marie (in een warmwater bad) of in de microgolf oven op laagste stand tot de chocolade smelt (dit duurt in de microgolf soms minder dan 1 minuut, dus blijf bij de oven!).

U kan de chocolade in elke pot smelten, maar een vuurvaste schotel houdt de warmte beter en maakt het werken met gesmolten chocolade makkelijker. Laat de chocolade van een lepeltje druipen op de kletskoppen ofwel kriskras over het koekje ofwel in evenwijdige lijnen 1 cm van elkaar.

Deze krokante koekjes worden best dezelfde dag van het bakken opgegeten.

Kletskoppen ingrediënten

 • 150 gram fijn gemalen amandelen (geen amandelsnippers) of je favoriete nootjes(mengeling)
 • 150 gram suiker
 • 60 gram ongezouten boter
 • 21 gram bloem (3 eetlepels)
 • zaad van 1 vanillestokje of 1/2 theelepel vanille extract
 • 2 eetlepels room
 • 2 eetlepels stroop (maak niet uit welke stroop u gebruikt, lichte "golden siroop" heeft onze voorkeur)
 • geraspte schil van 1 sinaasappel (2 eetlepels)
 • snuifje zout

Kletskoppen maken

Kletskoppen

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Doe de amandelen (of je favoriete nootjes), sinaasappel schil, zout en bloem in een grote kom en roer onder mekaar.
 3. Doe de boter, room, suiker en stroop in een klein potje.
 4. Zet op een laag vuur en breng aan de kook. Roer (zo nu en dan) totdat de suiker volledig gesmolten is en laat dan nog 1 minuut doorkoken.
 5. Neem het suiker-boter mengsel van het vuur en roer er de vanille door.
 6. Roer het boter-suiker mengsel door het amandelmengsel in de grote kom.
 7. Laat afkoelen tot het mengsel hanteerbaar is (een 30 tal minuten).
 8. Schep een portie deeg met een theelepel (voor 6 cm kletskopjes) of met een eetlepel (voor 15 cm kletskoppen) en rol het koekjes deeg op tot een bolletje.
 9. Plaats de bolletjes koekjes deeg bolletjes op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Laat 7 tot 12 cm afstand tussen de kletskoppen want ze zullen tijdens het bakken flink uitlopen.
 10. Laat de kletskoppen bakken tot ze volledig goudbruin zijn (een tiental minuten). Indien u geen warme lucht oven hebt, zal u de ovenplaat waarschijnlijk best draaien tijdens het bakken van de kletskoppen.
 11. Haal de kletskoppen na het bakken uit de oven en laat enkele minuten afkoelen op het bakpapier alvorens u ze op een wafeltjes rooster plaatst. Deze koekjes worden zeer hard na het afkoelen maar zijn plooibaar als ze nog heet zijn.

Speak Your Mind

*