Macarons Recept

Snel en makkelijk macarons recept: glutenvrije koekjes gelijkend op meringues maar met een amandelnoot erbovenop en amandelpoeder bij de poedersuiker gemengd.

Wil je liever wat hogere koekjes, dan kan je wat bloem mengen doorheen het beslag, maar de bedoeling van macarons is natuurlijk om zonder bloem te werken.

Om zo droog mogelijk amandelpoeder te hebben, maak ik het zelf. Ik maal amandelnoten op pulse (aan/uit) tot "poeder" in de koffiemolen, schep het beslag met een eetlepel op de bakplaat (laat 2 cm tussen) en bak 15 tot 20 minuten op 150 graden. Let erop dat je de noten niet in 1 keer te fijn maalt, want dan krijg je door de notenolie een plakkerige notenpulp.

Dit is geen recept voor de gekleurde Macarons de Paris die een perfect egaal afgebakken bovenkant hebben op een krokante bodem en met een vulling ertussen tegen elkaar geplakt.

Voor Macarons de Paris gebruik je:

 • oude eiwitten die je 3 of 4 dagen in een potje hebt laten verouderen op kamertemperatuur,
 • zeer droog en fijn gezeefd amandelpoeder en poedersuiker,
 • boterpapier in plaats van een ingevette bakplaat,
 • een "droogoven": de ovendeur zet je op een kier zodat het vocht uit de oven kan verdwijnen en het gebakje kan drogen.

Macarons ingrediënten

 • boter of olijfolie om een bakplaat in te vetten

Broyage:

 • 285 gram poedersuiker
 • 185 gram amandelpoeder

Voor het stijfgeklopt eiwit:

 • 135 gram eiwitten (van 4 tot 5 biologische eieren)
 • 50 gram poedersuiker

Voor de garnering:

 • amandelnoten (1 per koekje)

Macarons maken

Macarons recept met zelf gemalen amandelpoeder

 1. Verwarm de oven voor op 175 C.
 2. In 1 kom meng je de poedersuiker (185 gram) en het amandelpoeder (dat noemt ‘broyage’: als je hier eiwit zou onder kneden, heb je eerlijke, echte marsepein zonder industriële toevoegsels, als is de verhouding amandelpoeder/marsepein meestal 1:3 tot betere 1:2).
 3. In een andere kom doe je de eiwitten met de poedersuiker (50 gram) en klopt met kloppers op volle snelheid goed lang op tot het eiwit uitermate stijfgeklopt is.
 4. Spatel de broyage doorheen het opgeklopte eiwit.
 5. Doe de pasta in een spuitzak met 2 cm spuitmond en spuit schijfjes. Duw een amandelnoot op elk schijfje en bak de macarons een 10 tal minuten in een oven van 175 C: hoe meer je koekjes uitlopen en daardoor platter worden, hoe korter de baktijd, dus blijf bij je oven.

Comments

 1. een printversie zou heel makkelijk zijn.

 2. Hoe lang bewaren deze koekjes aub?

Speak Your Mind

*