Thee Koekjes

Makkelijke thee koekjes met exotische smaken van groene thee of van Earl Grey: met de citrusgeur van bergamot is deze thee uitermate lekker in koekjes.

We vertrekken van boterkoekjes die op smaak gebracht worden met je favoriete thee. Chinese groene thee, geeft deze koekjes een milde, ietwat exotische smaak met een delicaat thee tintje en een lichtgroen kleurtje.

Als je thee uit een theezakje of losse (, Japanse groene theeblaadjes) gebruikt, maal deze dan eerst in een kruidenmolen of blendertje.

Je kan ook andere theesmaken uit een theezakje nemen, experimenteer met wat je in je keuken of in de winkel kan vinden: is soms een handige manier om thee die je niet echt lekker vond om te drinken eens in een gebakje uit te testen.

Thee koekjes recept voor 36 koekjes

 • 280 gram bloem + extra bloem om het werkvlak te bebloemen
 • 250 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 60 gram poedersuiker of 50 gram griessuiker
 • 2 zakjes Earl Grey of 2 eetlepels Chinese groene thee poeder (naar smaak)
 • 1/2 theelepeltje zout

Hoe thee koekjes maken

Een kopje thee met koekjes

 1. Werk je met een spuitzak, dan oven voorverwarmen op 220 graden, Werk je met uitsteekvormpjes, dan oven voorverwarmen op 160 graden.
 2. Neem 2 bakplaten en bekleed met boterpapier.
 3. Neem een kom en zeef hierin de bloem met het thee poeder en het zout.
 4. Klop de boter met een elektrische mixer met kloppers op middelhoge snelheid enkele minuten romig.
 5. Voeg er de suiker aan toe en klop verder tot alle suiker is opgelost en de boter licht kleurt (een 2 tal minuten kloppen).
 6. Voeg het bloemmengsel toe en klop op lage snelheid verder tot de bloem net is verdwenen en het deeg samenkleeft als je het tussen je vingers knijpt.
 7. Leg boterpapier of plastiekfolie op een werkvlak, bestrooi met bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dikte. Laat minstens een half uur afkoelen in de ijskast (of in de diepvries) tot het deeg goed stevig is om er vormpjes uit te steken. Wil je geen vormpjes uitsteken, doe het deeg dan onmiddelijk – zonder af te laten koelen – in een spuitzak, spuit op de bakplaat en bak in een 8tal minuten goudbruin van buiten op 220 graden.
 8. Voor groene koekjes, is het leuk bladvormen uit te steken: neem het gekoelde deeg en steek er met een 5 cm koekjessteker in bladvorm koekjes uit. Neem een spatel en leg de koekjes op de bakplaten. Doe de restjes weer bij elkaar en steek er ook bladeren uit. Laat alles weer stevig worden in de koelkast of diepvries.
 9. Bak de groene koekjes een 15 tot 20 minuten op 160 graden tot ze een beetje beginnen te verkleuren (niet te bruin bakken, je wil tenslotte geen ‘herfstbladeren’. Laat de groene thee koekjes volledig afkoelen op een rooster. Bewaar ze voor 3 tot 4 weken in een luchtdichte container.

Speak Your Mind

*