Chocoladekoekjes recept

Heerlijk smullen en koekjes bakken volgens dit makkelijk chocoladekoekjes recept met nootjes en zonder bloem!

Dit is een glutenvrij en lactosevrij recept (geen tarwebloem en geen boter). De textuur is dan ook niet zoals je het van een klassiek boter-tarwe koekje verwacht, maar leunt meer aan tussen een meringue en een brownie of beter gezegd: ietwat krokant van buiten met een taai kleverige chocoladevulling van binnen.

Wat smaak betreft dezelfde bedenking: het smaakt niet zoals het koekje uit de winkel, maar het is wel een lekker alternatief voor mensen die geen gluten noch boter in hun dieet opnemen.

Geen boter maar toch vet: plantaardige vetten van de noten. U kan de welbekende walnoten vervangen door uw favoriete notenmengeling of de (niet gezouten) nootjes die u op dit moment in huis hebt: bijvoorbeeld een mengeling van walnoten, hazelnoten, macadamianoten en Braziliaanse noten. Macadamianoten zijn superlekker, zijn wel wat duur en bevatten 75% vet, waar andere noten gemiddeld 50% vet bevatten. Braziliaanse noten bevatten Selenium en er wordt aangeraden niet meer dan 2 van deze noten te consumeren per dag.

De smaak wordt niet alleen gevarieerd door het soort noten maar ook door het roosteren van de noten: hoe langer je de noten roostert, des te sterker de notensmaak. Hier is eigen experimenteren aangewezen. Gebruik walnoten of een mengeling van hazelnoten en amandelnoten… ook hier laat je je fantasie de vrije loop.

Alhoewel zeer weinig ingrediënten en geen echt keukengerei noodzakelijk (een houten lepel om te mengen, een grote kom en je bent goed bezig): de moeilijkheid zit in de juiste baktijd. Bak de koekjes tot ze opzwellen: de top moet eerst wat glanzend worden en daarna beginnen barsten. Kans is groot dat je de bakplaten van plaats moet veranderen en al dan niet omdraaien tijdens het bakken.

De baktijd is uitermate belangrijk en zal afhangen van de grootte van je koekjes, waar je de bakplaten in de oven zet en zoals altijd: je oven zelf. Te lang gebakken koekjes worden superkrokant tijdens het afkoelen, te kort gebakken en je koekjes zijn slap en kruimelig, bovendien zijn ondergebakken koekjes zeer moeilijk te verwijderen van het bakpapier. Bak dus best in een paar keer, noteer en leer.

Je zal in den beginne denken dat je teveel droge ingrediënten hebt in vergelijking met het eiwit. Blijven mengen is de boodschap.

Laat het beslag van een grote lepel op de met bakpapier bedekte bakplaat druipen en laat flink wat afstand tussen de koekjes: er is geen bloem dus ze gaan uitlopen.

Maak je grote koekjes, schep dan per bakplaat 6 koekjes van 2 eetlepels. Maak je kleine koekjes, schep dan een 70 tal koekjes van 1 theelepel op 3 bakplaten, steeds eerst bedekt met boterpapier. Laat goed wat ruimte tussen de koekjes en leg ze ook niet te dicht tegen de rand. Zorg dat de ganse bodem van de bakplaat met boterpapier bedekt is.

Chocoladekoekjes ingrediënten

 • 310 gram noten (walnoten of een mengeling)
 • 400 (tot 450) gram bloemsuiker (dit noemt ook poedersuiker)
 • 60 gram puur cacao poeder (bijvoorbeeld van Callebaut)
 • wit van 4 biologische eieren
 • 1 theelepel puur vanille-extract (dus liefst niet de artificiële vanillesmaak gebruiken: betaal wat meer en geniet flink wat meer!)
 • 1 snuifje zout

Glutenvrije koekjes zelf bakken volgens dit chocoladekoekjes recept

Glutenvrije chocoladekoekjes met noten en een glas sojamelk

 1. Over voorverwarmen op 175 graden. Rooster de noten tijdens het voorverwarmen tot ze goudgeel zijn en hun aroma vrijkomt. Draai de oven even uit. Haal de noten uit de oven, laat afkoelen en hak fijn.
 2. Over terug voorverwarmen op 175 graden.
 3. Meng de poedersuiker, het cacaopoeder en zout in een kom. Doe er de fijngehakte noten onder en meng verder.
 4. Voeg de eiwitten en vanille-extract toe en meng alle ingrediënten onder mekaar tot een vloeibaar deeg.
 5. Lepel het deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier (zie aanwijzigingen bovenaan, bijvoorbeeld 1 opgehoopte soeplepel deeg per koekje), laat vooral veel spatie tussen de koekjes en leg ze niet te dicht tegen de rand van de bakplaat.
 6. Bak een 13 tot 15 tot zelfs 19 tal minuten in de oven tot de chocoladekoekjes eerst gaan uitspreiden, opzwellen, de top gaat openbarsten, ietwat lichtjes begint te glanzen en dan weer mat wordt. Heb je meerdere bakplaten tegelijk in je oven, kijk dan hoe de koekjes garen en verplaats indien nodig de bovenste met de onderste bakplaat of draai de platen om als de achterste koekjes sneller barsten dan de voorste.
 7. Trek (of schuif) het boterpapier met de koekjes op een rooster en laat zo afkoelen beginnen te breken.

Hebt u ook een lekker recept om koekjes te maken? Voeg dan uw tip of versie toe in een commentaar!

Comments

 1. hoe veel boter ?

 2. Super slecht recept! Wat koekjes moesten worden is één grote chocoladesmurrie geworden! In het recept staat geen bloem gebruiken met als gevolg dat alles aan elkaar plakt.. Probeer daarna de oven maar proper te krijgen! GEEN AANRADER.

 3. tof recept

 4. Voor hoeveel personen is dit?

Speak Your Mind

*