Honingkoekjes

Zoek je een lekker recept voor koekjes met honing: ga dan snel bakken en genieten van dit makkelijk honingkoekjes recept: ideaal bij een glas melk of tijdens het ontbijt.

Experimenteer met verschillende smaken en soorten honing tot u uw eigen "geheim" recept ontwikkelt dat u het best in de smaak valt. Ideaal voor imkers met een overschot aan honing en op zoek naar honing recepten.

Tip 1: experimenteer ook met uw eigen "peperkoek" of "speculaaskruiden" mengeling voor deze koekjes. een beproefde combinatie is 1/3 gember, 1/3 nootmuskaat en 1/3 kaneel.

Tip 2: overstrooi met poedersuiker of geef uw honingkoekjes een feestelijk karakter en werk af met suikerglazuur van bijvoorbeeld 100gram bloemsuiker, een beetje honing, 1 tot 2 eetlepels melk en wat kaneelpoeder. Glazuur moet "net vloeibaar genoeg" zijn om met een spuitzak te spuiten. Roer alles eerst door een zeef zodat uw spuitzakmond niet geblokkeerd raakt.

Ingrediënten voor Honingkoekjes

 • 150 ml honing
 • 50 g witte suiker
 • 100 g reuzel (spekvet) of echte hoeveboter
 • 1 biologisch ei
 • 3 ml vanille extract
 • 250 g zelfrijzende bloem
 • 1/2 g gemalen gember
 • 1/2 g gemalen nootmuskaat
 • bloemsuiker voor versiering

Indien uw weegschaal zoals de mijne minimum maar tot 1 gram weegt, weeg dan bijvoorbeeld 4 gram gember en 4 gram nootmuskaat af, roer onder elkaar en verdeel in 8 (doe in de helft, halveer nog eens en doe nog eens in de helft). Ieder hoopje is heeft nu ongeveer 1/2 gram gember en 1/2 gram nootmuskaat.

Honingkoekjes bakken

Honingkoekjes op een rooster, met poedersuiker bestrooid

 1. Oven voorverwarmen op 175 graden.
 2. Doe de honing, reuzel (of de boter) en suiker in een pot op een laag vuur en roer totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
 3. Meng het ei, vanille extract, en de kruiden door elkaar met de kloppers en roer of klop onder het afgekoelde honing-mengsel.
 4. Roer of klop nu langzaam de bloem doorheen het honing-mengsel tot een koekjes deeg dat dun genoeg is om traag maar zeker van uw lepel kan druipen.
 5. Als u liever met de hand bolletjes draait:
  -> ofwel laat u het koekjes deeg verder afkoelen in de ijskast
  -> ofwel voegt u net genoeg bloem toe tot het koekjes deeg vast genoeg is om met de hand te bewerken.
 6. Neem een theelepel en laat het koekjes deeg elke 5 cm op een met bakpapier bedekte bakplaat vallen.(of rol balletjes van ongeveer 2 cm en druk ze een beetje plat).
 7. Bak de honingkoekjes in de oven goudkleurig tot lichtbruin, een 14 tot 15 tal minuten. Krokant van buiten en indien gewenst, nog een beetje zacht van binnen.
  Een kortere baktijd geeft een soort van peperkoek koekje en een langere baktijd geeft een lekker krokant honingkoekje.
 8. Strooi wat bloemsuiker op de honingkoekjes alvorens te serveren.

Laat een reactie en dlaat ieder meegenieten van uw meesterlijk recept!.

Speak Your Mind

*