Kokosrotsjes

Wil je gezond genieten een lekker koekje zonder vet? Dan kan je onmiddellijk aan de slag met dit beproefde recept voor kokosrotsjes.

Krokant van buiten en zacht van binnen: lekker zoet smakende gebakjes warm uit de oven: eiwit met suiker warm opkloppen, bloem en suiker doorroeren, laten opstijven, met een ijsroomschepper uitscheppen en goudbruin bakken.

Chocolade liefhebbers kunnen een half kopje mini chocolade chips toevoegen aan het beslag. Of nog beter: dompel de bodems van de gebakken en afgekoelde koekjes in gesmolten chocolade. Ook lekker is zeer kleine rotsjes maken en dan de bodems van 2 koekjes met gesmolten chocolade aan elkaar plakken.

Er zijn veel verschillende recepten te vinden voor kokosrotsjes, met verschillende ingrediënten en verschillende kooktechnieken. In het recept dat volgt worden de eiwitten met witte kristalsuiker in een kom verwarmd en romig geklopt met een garde. Deze kooktechniek zal de eiwitten doen stabiliseren zodat de koekjes een lekker krokante buitenste korst krijgen.

Dan roer je er puur vanille extract en wat (cake)bloem door en tenslotte spatel je er veel gezoete kokosnoot door. Alhoewel de meeste recepten geen bloem gebruiken, geeft de bloem de koekjes meer samenhang en vooral een mooie ronde koepelvorm.

Gezoete gemalen kokos is gemalen kokos gemengd met poedersuiker en wordt als dusdanig kant en klaar verkocht.

Het leuke van dit recept is dat je na het koekjesdeeg enkele uren te laten rusten in de ijskast, je de koekjes met een roomijsschepper kan vormen in plaats van het ambachtelijke vormen van balletjes met 2 eetlepels.

Deze goudbruin gebakken koekjes bewaren zeer goed: na een 2tal dagen zal de smaak en buitenste korst wel ietwat zachter smaken en aanvoelen.

Kokosrotsjes recept

 • weeg 120 gram eiwit af (van 4 tot 5 eieren) en laat op kamertemperatuur komen
 • 200 gram witte suiker
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 theelepel puur vanille-extract
 • 60 gram gezifte (cake-)bloem
 • 300 gram gezoete geraspte kokos

Kokosrotsjes maken

Kokosrotjes

 1. Zet een hittebestendige kom boven een pan met kokend water en klop hierin de eiwitten, de suiker en het zout met een garde.
 2. Neem het mengsel van het vuur als het warm is als je het aanraakt (50 tot 60 graden) en lekker romig geklopt is. Roer er dan met een garde het vanille-extract door,
 3. gevolgd door de gezeefde bloem: blijf roeren met de garde tot je geen droge bloem meer ziet en
 4. spatel en vouw er tenslotte met een spatel de kokos door.
 5. Dek af met plastiekfolie en laat stevig opstijven in de ijskast voor minstens 2 uren.
 6. Als het koekjesdeeg opgesteven is, verwarm je de oven voor op 165 graden en neem 2 bakplaten bedekt met bakpapier (of ingevet met boter).
 7. Schep met een roomijsschepper
 8. kleine hoopjes van het koekjesdeeg op het bakpapier en
 9. laat enkele centimeter ruimte tussen de koekjes.
 10. Bak de koekjes voor 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin gebakken zijn.
 11. Haal de kokosrotsjes uit de oven, laat ongeveer 10 minuten afkoelen op de bakplaat
 12. alvorens op een rooster te leggen of op te eten.

Comments

 1. Renate van Laarhoven says

  Ik heb de koekjes gebakken, mijn familie vind de korst wat hard, maar ze zijn erg goed van smaak. Misschien maak ik ze de volgende keer wat groter en zijn ze dan minder hard. Omdat ik geen gezoete kokos kon vinden, heb ik 3 zakjes vanillesuiker door de kokos geroerd, maar zonder was denk ik ook goed geweest.

Speak Your Mind

*