Lukken Bakken

Zin in dunne, harde wafeltjes voor bij de koffie? Ga dan lekkere lukken bakken volgens een makkelijk, lekker en klassiek wafeltjes recept.

Lukken zijn de Belgische versies van de Italiaanse Pizzelles, net zoals ze in Noorwegen "Krumkake" hebben, ook op basis van een beslag met room, bloem, boter, eieren en suiker, ook gebakken tussen gedecoreerde ijzers.

Pizzelles zijn koekjes op basis van bloem, eieren, suiker en boter (of olie) en smaakstoffen zoals vanille, anijs of geraspte schil van citroen. Ze worden gebakken tussen 2 ijzers met een sneeuwvlokjesmotief.

De Belgische lukken worden ook simpelweg bereid met bloem, eieren, suiker en boter, en gebakken in een wafelijzer. Om ze zo dun en hard mogelijk te bakken loont het de moeite om op zoek te gaan naar een lukkenvorm. Wil je aan de slag met wat je hebt, kies dan een zo fijn mogelijke wafeltjesvorm.

Lukken recept

 • 1/2 kilogram witte suiker
 • 1/2 kilogram bloem
 • 1/4 kilogram echte boter: smelten
 • 2 ei

Hoe lukken bakken in het wafelijzer

Dunne, harde wafeltjes of lukken koekjes: net gebakken in een wafelijzer, naast een kopje koffie

 1. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en giet hierin de gesmolten boter en de eieren. Voeg de suiker toe en kneed van buiten naar binnen tot een homogeen deeg dat je een nachtje laat rusten in de ijskast.
 2. Gebruik een ondiep en fijngewafeld wafelijzer, laat zeer heet worden, boter de vormen in, doe wat deeg in het ijzer, druk goed dicht en laat de lukken een 2 tal minuten bakken. Laat de wafeltjes wat afkoelen alvorens te serveren.

Comments

 1. jammer genoeg wordt nooit gezegd of dat zelfrijzende is of gewone patisseriebloem

  • Chef Yvette says

   Kris,

   Gebruik gewone patisseriebloem. Het resultaat zijn keiharde koekjes, dus gebruik een zo dun mogelijke wafeltjesvorm en serveer als koekje bij de koffie of thee.

   Laat weten hoe het afloopt, veel bakplezier en smakelijk!

  • Patisseriebloem is juist

 2. IK ben blij verrast, ik was het receptje kwijt,!! Ze zijn over heerlijk, en om onze vlaamse traditie’s (zie mijn blogje op seniorennet) ga ik die dus deze week ( we leven nu op 25 december2013)ze bakken en de franse mensen ( die blijkbaar de fles azijn aanbidden… voor de slanke lijn ) trakteren…. om ze te laten zien, waar een heel klein land groot in is !!!zijn goedmoedigheid en lekkere traditie’s

 3. Carine Delannoy says

  Deze wafeltjes zijn overheerlijk ? Ik doe er wel nog een half druppelglaasje Amaretto bij.

 4. Het probleem is zo’n wafelijzer vinden, weet iemand raad ?

 5. Nicole Marreel says

  Mijn ma gebruikte altijd poersuiker of kindjes suiker (lichtbruine meelsuiker) en ik ook dus en boereboter ! Ze zijn overheerlijk

Speak Your Mind

*