Speculaas maken

Zelf speculaas maken met zelfrijzende bloem, bruine suiker, beetje kaneel, speculaaskruiden van bij de bakker, boter, een beetje water en een ei.

Kan je geen speculaaskruiden vinden, vervang ze dan gewoon met kaneelpoeder. Een beetje geraspte sinaasappelschil of citroenschil bij het beslag geeft opnieuw een heel andere, evenzeer lekkere toets.

Speculaaskruiden zijn meestal een mengeling van kaneel, nootmuskaat, gember en andere kruiden. Heb je piment (allspice) dan kan je bijvoorbeeld 2 theelepels kaneelpoeder mengen met 2 theelepels gemberpoeder, 1 theelepel piment, 1 theelepel nootmuskaat en 1/2 theelepel kruidnagelpoeder. Ook lekker is 2 delen kaneelpoeder mengen met 1 deel poeder van kardemomzaadjes.

Geïnspireerd door de pepernoten uit Nederland kan je dus ook peper toevoegen aan de mengeling: bijvoorbeeld 1 theelepel peper, 1 theelepel kaneelpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1/2 theelepel kardemomzaadjes-poeder, 1/2 theelepel kruidnagel-poeder en 2 snuifjes nootmuskaat.

Probeer anders de kruidenmengeling voor Deldense Moppen met extra anijszaad en waar de notmuskaat wordt vervangen door folie.

Speculaas recept

 • 675 gram bloem: zelfrijzende
 • 200 gram lichtbruine suiker
 • 200 gram donkerbruine suiker
 • 175 gram zachte boter op kamertemperatuur
 • 1/2 theelepel speculaaskruiden
 • 1/2 theelepel kaneelpoeder
 • 1 ei
 • 125 ml water

Speculaas bakken

Speculaas maken: ingredienten mengen, koekjesdeeg uitrollen met deegrol, koekjes uitsteken en bakken

 1. Doe alle ingrediënten in een kom, maak er een kuiltje in het midden voor het ei en voeg zachte boter toe (boter op kamertemperatuur gebracht).
 2. Meng of kneed met de machine (met kneedkloppers/deegkloppers) tot alles goed gemengd is.
 3. Voeg er wat water bij en meng op volle kracht tot het water helemaal verdeeld is.
 4. Maak bolletjes van het deeg, pak ze in plastiekfolie en laat 1 nachtje rusten in de koelkast zodat het deeg mooi hard wordt.
 5. Neem een glad werkvlak en bloem het in. Snijd een stukje van het deeg en rol uit met een deegrol of met een fles tot de gewenste dikte, bijvoorbeeld 3 mm. Hoe dikker de speculaas, hoe langer je hem moet laten bakken. (3 mm koekjes bakken 10 tot 12 minuten op 180 graden) Als het deeg aan de deegrol blijft plakken, bloem je deze ook in.
 6. Duw met een koekjesvorm koekjes uit het deeg en leg ze op een bakplaat bedekt met boterpapier of met
  een siliconenmatje of goed ingeboterd en bebloemd.
 7. Laat de speculaas krokant bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 10 tot 12 minuten. De gemaakte koekjes kan je meteen oppeuzelen.

Comments

 1. Ruud Posthuma says

  Lijkt me een goed recept voor smakelijke speculaas koekjes. Ga het proberen.

 2. Vandaag speculaas koekjes gebakken, ze zijn goed gelukt. Hou er alleen wel rekening mee dat met deze hoeveelheden wel ruim 60 koekjes gebakken kunnen worden. Ik ga de komende dagen een hoop koekjes uitdelen…

 3. Vandaag met de jongens ook speculaas gemaakt. Het is inderdaad een grote hoeveelheid deeg. Je kan gemakkelijk halveren 😉
  Ze staan nu in de oven en het ruikt vast heerlijk 😋

Speak Your Mind

*